De feiten over coeliakie
Er bestaan veel feiten maar helaas ook veel fabels over coeliakie. Hieronder staan een aantal feiten over coeliakie op een rij:
- Coeliakie is géén zeldzame aandoening, sterker nog het lijkt een toenemend gezondheidsprobleem te zijn.
- Coeliakie wordt ook wel glutenintolerantie genoemd maar is géén allergie, het is een auto-immuunziekte.
- De klachten bij coeliakie kunnen heel verschillend zijn, naast klassieke buikklachten kan er ook sprake zijn van hele algemene klachten zoals bijvoorbeeld vermoeidheid. Kijk hiervoor ook bij wat zijn de klachten?
- Buikklachten komen niet altijd voor bij coeliakie, de helft van de patiënten komt met hele andere klachten zoals verminderde botdichtheid en bloedarmoede bij de dokter.
- Bij een positieve bloedtest is een darmbiopt niet altijd meer nodig volgens de nieuwe richtlijnen die op 1 januari 2012 zijn ingegaan. Kijk hiervoor ook bij de diagnose stellen.
- Coeliakie kan op elke leeftijd voorkomen. Vaak beginnen de klachten bij zuigelingen of op peuterleeftijd, maar het is ook goed mogelijk dat iemand pas op volwassen leeftijd klachten krijgt.
- Lang heeft men gedacht dat alleen (te) dunne volwassenen coeliakie konden hebben, maar inmiddels vindt men steeds meer volwassenen met coeliakie én overgewicht.
- Start pas nadat de diagnose coeliakie gesteld is met een glutenvrij dieet. Wordt er gestart vóór het bloedonderzoek en/of een darmbiopt is gedaan, dan wordt de uitslag van het onderzoek beïnvloed. Het kan zijn dat door de gunstige effecten van het dieet ten onrechte wordt gezegd dat de uitslag van de testen negatief is.
- Staat iemand met coeliakie op een glutenvrij dieet en wordt er een bloedtest gedaan dan geeft dit als het goed is een negatieve uitslag (TGA). Dit betekent niet dat de coeliakie over is, maar dat het dieet goed wordt gevolgd en er geen dieetfouten worden gemaakt.
- Coeliakie is een chronische darmaandoening, dit betekent dat coeliakie nooit meer over gaat. Het is een aandoening waar iemand levenslang rekening mee moet houden.
- Door een toename in het aanbod van glutenvrije producten wordt het makkelijker om een glutenvrij dieet te volgen.
- Steeds meer restaurants serveren glutenvrije gerechten voor mensen met coeliakie.
- Coeliakie wordt regelmatig gezien in combinatie met andere aandoeningen. Kijk hiervoor op de pagina’s aanverwante aandoeningen en wie hebben verhoogd risico op coeliakie?
- Coeliakie komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.
- Bij coeliakie speelt erfelijkheid een rol. Kijk hiervoor bij oorzaken & erfelijkheid.
De cijfers over coeliakie
- Coeliakie komt in Nederland voor bij 1 op de 100 mensen (op basis van bevolkingsonderzoek).
- Bij 1 op de 8 mensen wordt coeliakie ook echt als aandoening herkend. Dat betekent dat er héél veel mensen rondlopen met coeliakie maar zonder dat bij hen de diagnose gesteld is.
- Bij 10% van de mensen met coeliakie blijkt het ook in de familie voor te komen.