Voor de opname van waardevolle voedingsstoffen uit de voedselbrij zoals bouwstoffen, vitaminen en mineralen is de dunne darm verantwoordelijk. Er is een groot darmoppervlak nodig én een goed contact tussen de voedselbrij en het darmslijmvlies. Daarom is de binnenste laag van de dunne darm voorzien van talloze darmvlokken. Door deze darmvlokken wordt het totale darmoppervlak maar liefst 500 keer groter.

De verteerde voedingsstoffen worden via deze uitgebreide darmwand in het bloed opgenomen. De drie verschillende onderdelen van de dunne darm (de twaalfvingerige darm, de nuchtere darm en de kronkeldarm) zijn alle drie “gespecialiseerd” in het opnemen van andere voedingsstoffen. Op die manier wordt de voedingswaarde van ons voedsel optimaal opgenomen door de dunne darm.

Kijk voor uitgebreide informatie over de werking van een gezonde dunne darm bij de darmen en/of de functie van de dunne darm.

Bij coeliakie is er sprake van een glutenintolerantie. Bij iemand met coeliakie ontstaan door het eten van gluten ontstekingen in het darmslijmvlies. Door deze ontstekingsreacties gaan de darmvlokken kapot en neemt het totale darmoppervlak af. Hierdoor worden belangrijke voedingsstoffen minder goed opgenomen. Dit heeft gevolgen voor de gezondheid van iemand met coeliakie. Voedingsstoffen zijn namelijk essentieel om bijvoorbeeld te groeien of om kapotte cellen in het lichaam weer te herstellen. Voedingsstoffen zijn voor een mens hetzelfde als brandstof voor een auto….. zonder voedingsstoffen kunnen we niet functioneren.