Wat is coeliakie?
Coeliakie (uitgesproken als: seu-lia-kíe) is een chronische darmaandoening. Iemand met coeliakie kan niet tegen gluten (gluten-intolerantie). Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Ook haver kan ‘besmet’ zijn met gluten. Gluten zit ook in producten waarin deze granen zijn verwerkt zoals brood, pizza, pasta, koek, taart en heel veel kant- en klaarproducten.
Wanneer iemand met coeliakie voedsel eet wat gluten bevat, raakt het slijmvlies van de dunne darm ontstoken waardoor de darmwand beschadigd raakt. Door de beschadiging van de dunne darmwand kunnen voedingsstoffen uit het voedsel niet meer goed worden opgenomen.
In de hiernavolgende pagina’s vindt u de volgende informatie:
- De darmen: Hoe ziet het spijsverteringskanaal eruit met extra aandacht voor de dunne darm en de dikke darm?
- De functie van de dunne darm: Wat is de rol die de dunne darm speelt binnen de spijsvertering?
- Wat gaat er mis bij coeliakie?: Wat gebeurt er in de darmen wanneer er sprake is van coeliakie?