Zomaar bedenken om vanavond uit eten te gaan, is lastig bij coeliakie omdat dit bij veel restaurants niet mogelijk is. Uiteten gaan, is daarom een uitdaging maar zeker geen onmogelijke opgave. Vaak moet er van te voren worden aangegeven dat iemand een glutenvrij dieet volgt, dan blijkt er in de praktijk veel mogelijk. Als u aangeeft waarom u glutenvrij moet eten, is er vaak voldoende begrip en bereidheid om hieraan mee te werken.
Overleg vooraf met de kok of hij/zij op de hoogte is van wat een glutenvrij dieet is en hoe om te gaan met de bereiding van een glutenvrije maaltijd. Ook het bedienend personeel is niet altijd op de hoogte van wat een glutenvrij dieet inhoudt. Het zal niet de eerste keer zijn dat een maaltijd glutenvrij wordt bereid door de kok maar via de bediening per ongeluk toch besmet raakt met gluten. Hou tijdens uw restaurantbezoek goed in de gaten of alles loopt zoals u het heeft besproken. Bent u er niet zeker van dat uw maaltijd volledig glutenvrij is dan geldt het advies: “Bij twijfel niet oversteken!”
Glutenvrije restaurants
Lekker Glutenvrij
Er bestaan restaurants die voorzien zijn van het logo ‘Lekker Glutenvrij’. Deze restaurants zijn aangesloten bij de horeca-alliantie van de Nederlandse Coeliakie Vereniging en daar kunt u zorgeloos en zeker glutenvrij eten. Alleen wanneer de horecagelegenheid kan garanderen dat er veilig glutenvrij kan worden gegeten dan mogen zij zich aansluiten bij de alliantie. Bij dergelijke restaurants zit een sticker op de deur van ‘Lekker Glutenvrij’. Op de website van de Nederlandse Coeliakie Vereniging kunt u een lijst vinden met aangesloten restaurants.
Horecaad
Op de website www.livaad.nl kunt u het onderdeel Horecaad vinden. Dit is een databank met restaurants in binnen- en buitenland waar coeliakiepatiënten goede ervaringen mee hebben.
Algemene tips
We hebben hieronder een aantal tips voor u op een rij gezet die teleurstellingen kunnen voorkomen wanneer u uiteten gaat.
- Het is goed om te weten dat het er in de keuken van een restaurant nogal hectisch aan toe kan gaan, heb daarom begrip voor de kok
- Overleg met de kok dat glutenvrije producten besmet kunnen raken wanneer ze in aanraking komen met producten die wel gluten bevatten
- Bespreek met de kok dat niet alleen de producten glutenvrij moeten zijn maar ook de bereiding van de maaltijd (schoon keukengerei)
- Veel koks zijn bereid om iets apart voor u te bereiden als u op de kaart geen geschikte maaltijd vindt
- Check of de informatie die u heeft besproken goed en duidelijk is overgekomen en leg de kok uit wat er met u gebeurt als u wel gluten binnenkrijgt
- Controleer bij de kok of friet in een aparte frituurpan wordt gebakken waar geen glutenbevattende producten in hebben gezeten
Op de pagina tips voor horecapersoneel kunt u informatie vinden die u kunt delen met de kok en/of het bedienend personeel