Ook wanneer u of uw kind coeliakie heeft, is én blijft een feestje een feestje! Er zijn altijd wel hapjes en drankjes die u wel mag hebben. Pas wel op voor besmettingsgevaar. Wanneer anderen van dezelfde hapjes gebruik maken en daar met handen vol gluten aan hebben gezeten, is het verstandig het risico niet te nemen en de hapjes te laten staan. Overleg vooraf met de gastheer en/of –vrouw of hij/zij op de hoogte is van wat een glutenvrij dieet is en hoe om te gaan met de bereiding van een glutenvrije hapjes of glutenvrije maaltijd. Leg ook uit wat de gevolgen zijn als u of uw kind wel gluten binnen krijgt. Bent u er niet zeker van dat uw hapjes en/of maaltijd volledig glutenvrij is dan geldt het advies: “Bij twijfel niet oversteken!” Wilt u voorkomen dat uw kind van een verjaardagspartijtje met een lege maag weer thuis komt of het gevoel heeft ‘overgeslagen’ te zijn, overleg dan vooraf wat er gaat gebeuren op het feestje. In veel gevallen kan voor uw kind het één en ander worden aangepast. Mocht dit niet lukken dan kunt u uw kind glutenvrije voedingsmiddelen meegeven.

Tips

We hebben hieronder een aantal tips voor u op een rij gezet die teleurstellingen kunnen voorkomen wanneer u en/of uw kind naar een feestje gaat.

  • Geef van te voren aan dat u en/of uw kind een glutenvrij dieet volgt en waarom dat moet
  • Leg uit wat de gevolgen zijn als u wel gluten binnenkrijgt
  • Stel uw gastheer of –vrouw voor om zelf het één en ander mee te nemen of klaar te maken
  • Leg uit dat er besmetting op kan treden bij het bereiden van voedsel
  • Gaat uw kind naar een verjaardagsfeestje, overleg dan wat er gaat gebeuren op het feestje. Geef, indien nodig, voor uw kind glutenvrije alternatieven mee. Geef dit van te voren aan de ouders van de jarige job zodat uw kindje niet altijd met zijn eigen glutenvrije spullen aankomt op het feestje.
  • Op de pagina tips voor familie en vrienden kunt u informatie vinden die u kunt delen met de uw naaste omgeving