Nooit meer die lekkere appeltaart bakken? Hoe maak ik glutenvrij brood? Moet iedereen in huis nu glutenvrij eten? Geen heerlijke pasta’s meer? Geen paniek….Onzin! Met een glutenvrij dieet kunt u nog steeds van heerlijk eten genieten ook al is het even wennen in het begin.

Glutenvrij koken

Stop… geen paniek! De eerste reactie na de diagnose coeliakie is vaak “Wat kan ik nu nog wel eten? Ik mag bijna niks meer!” Een begrijpelijke reactie maar na verloop van tijd zult u merken dat het allemaal best meevalt. Tegenwoordig gebruiken veel mensen voornamelijk kant- en klaarproducten tijdens het koken, deze bevatten indedaad bijna altijd gluten. Wanneer u voornamelijk verse producten gaat gebruiken, zijn er nog steeds ontzettend veel producten die u wel kunt eten. Probeer na de eerste schok van de diagnose deze nieuwe manier van koken ook te zien als een gelegenheid om nieuwe recepten uit te proberen en lekkere gerechten te ontdekken met verse ingrediënten.

Net als voor ieder ander mens is het voor coeliakiepatiënten belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Er zijn veel voedingsmiddelen die u als coeliakiepatiënt niet meer kunt eten, maar gelukkig zijn er ook een heleboel voedingsmiddelen die u wel mag eten. Het is belangrijk om te weten wat u niet meer mag eten, een overzicht van producten die gluten bevatten vindt u op de pagina waar zit gluten in. Misschien is het nog wel belangrijker om te weten wat u allemaal nog wél mag eten daarom hebben we op de pagina waar zit géén gluten in een overzicht gemaakt van producten die u wel mag eten.

Een glutenvrij dieet betekent niet dat uw eten saai en smakeloos wordt, want gluten hebben namelijk geen invloed op de smaak. Veel verse en onbewerkte voedingsmiddelen zoals groente, fruit, vlees, vis en kaas passen moeiteloos in een glutenvrij dieet.

Glutenvrij bakken

Het is nog steeds heel goed mogelijk om brood, taart, koekjes en andere lekker dingen te bakken. U maakt gewoon een glutenvrije variant. Er zijn veel glutenvrije bakingrediënten verkrijgbaar bij de natuurwinkel, reformwinkel, glutenvrije webwinkels of soms zelfs in de supermarkt.

Op het meel na zijn zelfs de meeste ingrediënten om mee te bakken van nature glutenvrij. Denk hierbij maar aan melk, eieren, boter, suiker, fruit, noten, pitten en zaden en de meeste jams zijn ook glutenvrij.

Glutenvrij meel waarmee u kunt bakken is ook beschikbaar. Er bestaan kant- en klare glutenvrij bak- en meelmixen. Ook kunt u als basis bijvoorbeeld meel van mais, rijst, aardappel, boekweit en gierst gebruiken. Kijk voor een overzicht van producten die u wel mag eten op de pagina waar zit géén gluten in.

Voorzorgsmaatregelen tijdens het koken en bakken

Er zijn een aantal voorzorgsmaatregelen die u zich zou moeten aanwennen tijdens het koken en bakken om ervoor te zorgen dat glutenvrije producten niet alsnog worden besmet met gluten. Ze staan hier voor u op een rij:

 • Gebruik een aparte broodrooster voor glutenvrij brood
 • Gebruik een aparte snijplank voor het bereiden van glutenvrije producten
 • Berg glutenvrije producten niet in dezelfde trommels/bakjes op als de glutenbevattende producten
 • Maak een aparte plank / la vrij in de keuken voor het glutenvrije brood, crackers etc. Gebruik het liefst de bovenste plank / la zodat er van bovenliggende planken geen kruimels of gluten op de glutenvrije producten kunnen vallen
 • Maak een aparte glutenvrije plank in de koelkast waarop glutenvrije producten worden bewaard. Gebruik het liefst de bovenste plank zodat er van bovenliggende planken geen kruimels of gluten op de glutenvrije producten kunnen vallen
 • Gebruik aparte potten broodbeleg en boterkuipjes, doe er een sticker op ‘glutenvrij’. Wanneer niet het hele gezin glutenvrij eet zullen op tafel dus 2 potten pasta, pindakaas etc staan, 1 gewone en 1 glutenvrij. Door een sticker erop te plakken wordt de kans kleiner dat een mes met gluten toch in de glutenvrije pot wordt gestoken
 • Gebruik aparte messen, vorken en ander keukengerei. Pas op dat u niet met een vork die in aanraking is geweest met gluten bijvoorbeeld het glutenvrije vlees omdraait
 • Gebruik JOZO zout omdat dit zout verrijkt is met jodium wat verstandig is bij een glutenvrij dieet
 • Gebruik de frituurpan het liefst alleen voor glutenvrijeproducten. Gebeurt dit niet, maak de frituurpan dan grondig schoon nadat er glutenbevattende producten in bereid zijn en gebruik schoon / nieuw frituurvet
 • Was uw handen goed wanneer u in aanraking bent geweest met gluten
 • Wissel van schort wanneer er bijvoorbeeld met gewone bloem is gewerkt.
 • Maak het aanrecht goed schoon als er glutenbevattende producten op hebben gelegen voordat u glutenvrije producten pakt
 • Probeer zoveel mogelijk eerst de glutenvrije producten te bereiden alvorens met glutenbevattende producten te beginnen om het gevaar op besmetting te verkleinen
 • Gebruik aparte vaat-, hand- en theedoeken in de keuken

Ongetwijfeld zijn er nog meer handige tips. Die kunt u natuurlijk altijd met ons delen via ons contactformulier waarna we deze tip(s) op onze website kunnen plaatsen.

Glutenvrije recepten

Er zijn inmiddels al heel wat kook- en bakboeken verschenen die gericht zijn op een glutenvrij dieet. Het goede nieuws is dat er nog steeds nieuwe kook- en bakboeken bij komen met de lekkerste recepten. Voor een overzicht van beschikbare kookboeken kunt u kijken op de pagina interessante boeken. Hier staan niet alle verkrijgbare kookboeken maar wel een selectie van de meest verkochte kookboeken.

Wat een opluchting! Na verloop van tijd merkte ik dat glutenvrij koken helemaal niet zo dramatisch is als ik van te voren dacht. Ik zet tegenwoordig in een handomdraai de lekkerste glutenvrije gerechten op tafel!