Heeft u binnen uw gezin ook te maken met gezinsleden die geen glutenvrij dieet volgen? Dan is de kans op besmetting van glutenvrije producten met gluten altijd aanwezig. Om dit risico zo klein mogelijk te houden, is het verstandig om uw keuken én de manier van bereiding in de keuken op een aantal punten aan te passen. Hieronder vindt u hiervoor een aantal tips. Heeft u zelf nog waardevolle aanvullingen hierop mail ons die dan via het contactformulier. We nemen uw nuttige tips graag over op de website.
- Maak het aanrecht schoon met een schone vaatdoek voordat u een glutenvrije maaltijd gaat bereiden
- Maak eerst de glutenvrije maaltijd klaar en daarna de maaltijd die gluten bevat om het besmettingsgevaar te verkleinen.
- Gebruik bij voorkeur snijplanken van glas of hard kunststof. Snijplanken van hout vormen een groot risico voor besmetting met gluten
- Heeft u wel houten snijplanken vervang deze dan of gebruik aparte snijplanken voor glutenvrije producten
- Gebruik altijd schoon bestek voor het bereiden van een glutenvrije maaltijd
- Gebruik aparte broodroosters en tosti apparaten voor glutenvrij brood en glutenbevattend brood
- Gebruik aparte bakvormen voor glutenvrij deeg en glutenbevattend deeg
- Maak als dat mogelijk is gebruik van een ‘glutenvrije’ kant in de keuken waar géén glutenbevattend materialen en producten worden bewaard
- Bewaar glutenvrije producten op aparte planken of in een aparte kast.
- Bewaart u glutenvrije producten en glutenbevattende producten wel in dezelfde kast, zet dan de glutenvrije producten op de bovenste planken. Op die manier kunnen er geen kruimels die wel gluten bevatten op de glutenvrije producten vallen
- Gebruik in de koelkast een aparte plank voor glutenvrije producten. Bij voorkeur de bovenste plank om te voorkomen dat er voedsel met gluten op de glutenvrije producten vallen
- Plak op de glutenvrije producten stickers met de naam van het gezinslid met coeliakie of zet op de sticker “glutenvrij”
- Gebruik aparte potten broodbeleg, boter etc. om besmetting te voorkomen. Op tafel zullen dus regelmatig 2 dezelfde producten staan, 1 gewone en 1 glutenvrije variant