Botontkalking (osteoporose) kan als complicatie van onbehandelde coeliakie optreden. Botten hebben calcium (kalk) nodig om sterk te worden en te blijven. Bij botontkalking worden de botten minder sterk (broos) door een gebrek aan calcium, hierdoor breken ze sneller. Voor sterke botten is de opname van voldoende calcium en vitamine D uit de voeding nodig. Bij onbehandelde coeliakie kan dit problemen opleveren.

Coeliakie veroorzaakt een beschadiging van de dunne darmwand. De darmvlokken in de darmwand zorgen voor opname van voedingsstoffen uit onze voeding. Bij coeliakie zijn de darmvlokken deels of soms helemaal verdwenen waardoor de voedingsstoffen, zoals calcium en vitamine D, niet meer voldoende uit onze voeding kunnen worden opgenomen. Kijk voor uitgebreide informatie over de werking van een gezonde dunne darm bij de darmen en/of de functie van de dunne darm of bij wat gaat er mis bij coeliakie?

Uit verschillende wetenschappelijke studies blijkt dat een glutenvrij dieet niet alleen een positief effect heeft op coeliakie maar dat ook botontkalking verminderd en de botdichtheid toeneemt.

Meer informatie over botontkalking?

Kijk voor meer informatie over botontkalking op de website van de Osteoporose Vereniging of op de website osteoporose.