Coeliakie veroorzaakt een beschadiging van de dunne darmwand. Door deze beschadiging kan er een overschot aan bacteriën in de dunne darm groeien, dit wordt bacteriële overgroei genoemd. De overtollige bacteriën hebben voedingsstoffen nodig om van te leven, deze halen ze uit onze voeding. Kijk voor uitgebreide informatie over de werking van een gezonde dunne darm bij de darmen en/of de functie van de dunne darm en/of bij wat gaat er mis bij coeliakie?

De gevolgen van bacteriële overgroei kunnen zijn: vitaminetekort (met name vitamine B12), onvoldoende opname van vetten uit de voeding en algehele ondervoeding. Ernstige bacteriële overgroei kan uiteindelijk schade aan het darmvlies veroorzaken waardoor diarree optreedt. Niet iedere onderbehandelde coeliakiepatiënt zal ondervoed raken. Vaak is er alleen sprake van gewichtsverlies of een tekort aan enkele voedingsstoffen.

Bacteriële overgroei kan behandeld worden met antibiotica en de eventuele tekorten, zoals vitamine B12, moeten worden aangevuld met behulp van supplementen (vitaminepreparaten bijvoorbeeld).