Wat is lactose-intolerantie?

Lactose is een suiker dat voorkomt in melk en melkproducten en wordt daarom ook wel melksuiker genoemd. Om lactose in de voeding te kunnen verteren, hebben we het enzym lactase nodig. Dit enzym wordt in de dunne darm gemaakt. Als er geen of te weinig lactase wordt gemaakt kan de lactose uit onze voeding niet goed worden verteerd. Het komt dan onverteerd in de dikke darm en geeft dan klachten.

Een lactose-intolerantie kan al vanaf de geboorte aanwezig zijn of op latere leeftijd ontstaan. Dit kan zijn op kinderleeftijd, maar ook later op volwassenleeftijd.

Wat zijn de klachten bij lactose-intolerantie?

Een tekort aan lactase is de oorzaak van de klachten. In de dikke darm gaat lactose gisten waarbij gassen en bepaalde vetzuren vrijkomen. Dit kan de volgende klachten geven:

  • Buikpijn
  • Opgeblazen gevoel
  • Winderigheid
  • Darmkrampen
  • Diarree (soms schuimend en deze ruikt zuur)

De behandeling bestaat uit een lactosebeperkt dieet. Mensen met coeliakie die ook een lactose-intolerantie hebben, moeten naast een glutenvrij dieet ook (tijdelijk) een lactosebeperkt of lactosevrij dieet volgen.

Meer informatie over lactose-intolerantie?

Kijk voor meer informatie over lactose-intolerantie op de website van de Maag Lever Darm Stichting of op de website van het voedingscentrum.