Wat kan de MDL-arts doen bij coeliakie?

Uw huisarts zal in sommige gevallen zelf denken aan coeliakie en dit via een bloedonderzoek alvast willen aantonen of uitsluiten. In principe zal uw huisarts u en/of uw kind bij verdenking op coeliakie of bij een positieve bloedtest altijd doorverwijzen naar een specialist in het ziekenhuis voor verder onderzoek, bijvoorbeeld naar een kinderarts of een MDL-arts.

Een maag-darm-leverarts (MDL-arts of gastro-enteroloog) houdt zich bezig met ziektes en aandoeningen van het maag-darmkanaal, galwegen, lever en de alvleesklier zoals bijvoorbeeld coeliakie. Wanneer u door uw huisarts wordt verwezen naar de MDL-arts op verdenking van coeliakie, zal deze in de meeste gevallen een dunne darmbiopt uitvoeren. Hoe gezonde darmen functioneren kunt u lezen op de pagina’s de darmen en de functie van de dunne darm. Op de pagina wat gaat er mis bij coeliakie krijgt u informatie over hoe de dunne darm functioneert bij coeliakie.

Bij een dunne darmbiopt wordt een dun flexibel slangetje via uw mond naar de dunne darm gebracht. In het slangetje zit een heel klein tangetje waarmee kleine ‘hapjes’ uit de dunne darmwand worden genomen. Deze kleine stukjes weefsel worden vervolgens onderzocht om te kijken of de darmvlokken beschadigd zijn. Wanneer dit het geval is kan er met zekerheid worden gesproken over coeliakie.

Bij sommige patiënten is er sprake van refractaire coeliakie. Bij hen bestaat de kans op het ontwikkelen van dunne darmkanker. Daarom wordt deze patiënten aangeraden om zich regelmatig door een Maag Darm Lever-arts (MDL-arts) te laten onderzoeken.