Wat kan de kinderarts doen bij coeliakie?
Uw huisarts zal in sommige gevallen zelf denken aan coeliakie en dit via een bloedonderzoek alvast willen aantonen of uitsluiten. In principe zal uw huisarts u en/of uw kind bij verdenking op coeliakie of bij een positieve bloedtest altijd doorverwijzen naar een specialist in het ziekenhuis voor verder onderzoek, bijvoorbeeld naar een kinderarts of een MDL-arts.
De kinderarts is gespecialiseerd in de behandeling van kinderen in de leeftijd van 0 tot ongeveer 16 jaar. De kinderarts behandelt alle aandoeningen bij kinderen waarbij niet geopereerd hoeft te worden. In de kinderjaren wordt de grootste groei en ontwikkeling doorgemaakt, het is dus een belangrijk specialisme.
Wanneer een kind wordt gediagnosticeerd met coeliakie zal hij/zij in eerste instantie bij een kinderarts onder behandeling blijven/komen. Vaak zijn de klachten bij kinderen veel uitgesprokener (heftiger) aanwezig dan bij volwassenen. Daarnaast zijn er enkele klachten te noemen die specifiek zijn voor kinderen. Kijk voor een overzicht hiervan ook bij specifieke klachten bij kinderen.
Hoeveel klachten een kind heeft wanneer hij/zij coeliakie heeft, is heel verschillend. Waarschijnlijk hangt dit samen met de lengte van het deel van de dunne darm wat is aangetast door de coeliakie. Sommige kinderen hebben bijna geen klachten terwijl andere kinderen echt ernstig ziek zijn. De kinderarts zal de algehele gezondheidstoestand van uw kind controleren en kijken of er sprake is van een groeiachterstand.
De controles vinden in eerste instantie ook plaats bij de kinderarts. Gaat alles goed, is uw kind goed ingesteld op het glutenvrije dieet, groeit hij/zij goed en functioneert uw kind normaal, dan kunnen de (jaarlijkse) controles ook door de huisarts worden gedaan.
In geval van twijfel, bij opnieuw opspelende coeliakie klachten en/of bij klachten die wijzen op aanverwante aandoeningen kan altijd de kinderarts of een andere specialist (opnieuw) geraadpleegd worden.