Wat kan de huisarts doen bij coeliakie?
In Nederland is de huisarts het eerste aanspreekpunt voor mensen die problemen hebben met hun gezondheid. De huisarts is een medisch specialist die ook wel generalist wordt genoemd. De kracht van de huisarts ligt erin dat hij/zij overzicht heeft over de totale gezondheidssituatie van zijn/haar patiënten.
De huisarts weet van heel veel ziektebeelden en klachten wat af. Niet zoveel als een specialist maar wel genoeg om te herkennen of u doorverwezen moet worden naar een specialist. Daarnaast weet uw huisarts vaak veel van u als patiënt, van uw gezinssituatie en uw omgeving.
Uw huisarts zal in sommige gevallen zelf denken aan coeliakie en dit via een bloedonderzoek alvast willen aantonen of uitsluiten. In principe zal uw huisarts u bij verdenking op coeliakie of bij een positieve bloedtest altijd doorverwijzen naar het ziekenhuis naar een specialist voor verder onderzoek, bijvoorbeeld naar een kinderarts of een MDL-arts.
Ook na het stellen van de diagnose is het belangrijk om uzelf of uw kind jaarlijks te laten controleren. Als er geen bijzonderheden zijn kan de controle plaatsvinden bij uw huisarts. Deze zal kijken naar:
- Algehele gezondheid en welzijn
- Het verloop van de groei in lengte en het gewicht, groeit uw kind goed
- Aan coeliakie gerelateerde klachten, zoals maag- en darmklachten, ondervoeding, bloedarmoede, botontkalking en (bij volwassen vrouwen) onvruchtbaarheid.
- Bij het bloedonderzoek zal de arts vooral letten op het hemoglobinegehalte (Hb), het gehalte aan ijzer en kalk, foliumzuur en vitamine B12. Ook op de aanwezigheid van tTGA-antistoffen wordt gelet. Normaal gesproken verdwijnen deze antistoffen binnen 1 tot 2 jaar na aanvang van een glutenvrij dieet uit het bloed.