Speciale glutenvrije producten zijn duurder dan gewone levensmiddelen. Een klein glutenvrij brood kost rond de €4,00. Voor 4 glutenvrije afbakbroodjes bent u rond de €3,00 kwijt. Voor een pak glutenvrije pasta (bijvoorbeeld fusilli) betaalt u ongeveer €3,50 en een pakje koekjes heeft u in huis voor ongeveer €2,50.

Naast het feit dat glutenvrije producten duurder zijn, is de inhoud van de verpakking meestal ook kleiner. Vaak moet u verder reizen om de producten te kunnen kopen omdat u naar speciaalzaken moet of betaalt u verzendkosten als u een bestelling plaatst in een webwinkel.

Tegemoetkoming in de kosten

Het volgen van een glutenvrij dieet is kostbaar. Zeker wanneer meerdere leden binnen uw gezin een glutenvrij dieet volgen, kunnen de kosten hiervoor behoorlijk oplopen.
In sommige gevallen komt u in aanmerking voor een tegemoetkoming in deze kosten. Dit kan via uw zorgverzekeraar zijn en/of via de belastingdienst.

Tegemoetkoming in de kosten via de zorgverzekeraar
De kosten die verbonden zijn aan een glutenvrij dieet worden over het algemeen niet vergoed door zorgverzekeraars. Er zijn echter een aantal zorgverzekeraars die wel een dieetvergoeding verstrekken en soms wordt ook het lidmaatschap van een patiëntenvereniging vergoed (zoals bijvoorbeeld het lidmaatschap van de  Nederlandse Coeliakie Vereniging). U kunt in uw polis nalezen of uw zorgverzekeraar een tegemoetkoming in de kosten biedt. Bij onduidelijkheden kunt u het beste contact opnemen met uw zorgverzekeraar en uw situatie aan hen voorleggen.

Tegemoetkoming in de kosten via de belastingdienst
Bij de jaarlijkse aangifte voor de inkomstenbelasting is coeliakie een aftrekpost. Voorwaarde hiervoor is wel dat u een doktersverklaring moet kunnen overhandigen wanneer daar om wordt gevraagd, er moet dus een officiële diagnose zijn gesteld.

Om van de aftrekpost gebruik te kunnen maken, moet u boven een bepaalde drempel komen van uw verzamelinkomen. We verwijzen u naar de website van de belastingdienst www.belastingdienst.nl voor de meest recente en volledige informatie. Op de website klikt u op het kopje ‘Relatie, familie, gezondheid’. Vervolgens vindt u onder het kopje ‘Gezondheid’ de items ‘tegemoetkoming specifieke zorgkosten’ en het item ‘aftrek ziektekosten’. Hier vindt u de benodigde informatie.