Wanneer de diagnose coeliakie is gesteld, is het van belang om zo snel mogelijk te starten met een glutenvrij dieet. Des te eerder de darmen niet meer belast worden met gluten, des te beter voor uw gezondheid.

Wanneer u start met het glutenvrije dieet, zult u zich binnen enkele weken een stuk beter voelen. Bij sommige coeliakiepatiënten is dit na een aantal dagen al merkbaar. Soms kan het wel enkele maanden duren voordat u weer helemaal klachtenvrij bent. Het duurt namelijk een aantal maanden tot soms wel een jaar voordat de wand van de dunne darm weer volledig hersteld is. Dit is afhankelijk van hoelang u al klachten had voordat de diagnose werd gesteld, en dus hoe lang de darm al beschadigd is. Heel zelden helpt een glutenvrij dieet niet, wanneer dit zo is, is er sprake van refractaire coeliakie.

Wat merkt u van het glutenvrije dieet?

  • U zult zich al snel minder lusteloos voelen en meer energie krijgen
  • U zult minder last hebben van lichamelijke klachten zoals diarree en buikpijn
  • Kinderen zullen weer beter gaan groeien
  • De kwaliteit van leven zal verbeteren, het algehele welzijn neemt toe
  • Over het algemeen geldt: glutenvrij is klachtenvrij!
  • Het volgen van het dieet zal complicaties op de lange termijn voorkomen

Dieetfout gemaakt en dan?

Het duurt gemiddeld ongeveer een jaar voordat u de basisprincipes van het glutenvrije dieet compleet onder de knie heeft. De kans op het maken van dieetfouten is altijd aanwezig maar zeker in de beginperiode van het dieet is de kans groot dat u een foutje maakt. Probeer altijd te achterhalen wat de oorzaak is van de dieetfout, zodat u dezelfde fouten in de toekomst kunt voorkomen.

Eet u per ongeluk weer gluten, dan kan een reactie optreden. Deze reactie verschilt van persoon tot persoon. Sommige mensen kunnen dagenlang last hebben van bijvoorbeeld buikpijn, diarree en overgeven. Anderen hebben helemaal geen last. Ook als er geen reactie optreedt, is het verstandig het dieet zo snel mogelijk weer zo nauwkeurig mogelijk te volgen. Het afweersysteem wordt dan niet verder geïrriteerd en eventuele beschadigingen van de darmwand worden voorkomen.

Het kan zelfs zo zijn dat u voor de diagnose bijvoorbeeld alleen last had van buikpijn en wanneer u nu per ongeluk gluten eet, veel zieker wordt en ook last krijgt van diarree, overgeven of andere klachten. Vertrouwt u de klachten niet, neemt u dan contact op met uw arts.

Coeliakiepatiënten die hun dieet niet goed volgen, hebben meer kans op complicaties zoals chronische vermoeidheid, chronische bloedarmoede, diarree, osteoporose en in hele zeldzame gevallen dunne darmkanker. Kijk hiervoor bij complicaties van coeliakie.