Wat kan de diëtist(e) doen bij coeliakie?

Uw huisarts zal in sommige gevallen zelf denken aan coeliakie en dit via een bloedonderzoek alvast willen aantonen of uitsluiten. In principe zal uw huisarts u en/of uw kind bij verdenking op coeliakie of bij een positieve bloedtest altijd doorverwijzen naar een specialist in het ziekenhuis voor verder onderzoek, bijvoorbeeld naar een kinderarts of een MDL-arts. Wanneer de uiteindelijke diagnose coeliakie is gesteld, komt u in de meeste gevallen ook bij een diëtist(e) terecht.

Een diëtist(e) is een deskundige op het gebied van voeding en eetpatronen. Hij/zij kan u door het adviseren van een bepaald eetpatroon (dieet) helpen om uw lichamelijke gezondheid te verbeteren. In het geval van coeliakie wordt u door de diëtist(e) geholpen bij het opstarten van een glutenvrij dieet. Ook kan hij/zij u begeleiden en motiveren om het glutenvrije dieet vol te houden zodat u weer klachtenvrij door het leven kunt gaan. U leert om zelf bewust en zelfstandige keuzes te maken binnen de richtlijnen van het glutenvrije dieet.

Voeding moet altijd volwaardig blijven, ook wanneer er een dieet wordt gevolgd. Dit betekent dat er voldoende voedingsstoffen in de dagelijkse voeding zitten die nodig zijn om goed te kunnen functioneren. Bij een glutenvrij dieet worden er natuurlijk bepaalde voedingsmiddelen uit de voeding geschrapt (tarwe, rogge, gerst etc). Het is dus van belang dat er alternatieven worden gevonden waarbij u toch voldoende voedingsstoffen binnen krijgt ondanks het volgen van een glutenvrij dieet.

Vooral bij kinderen is het niet altijd makkelijk om voldoende alternatieven te vinden om de voeding volwaardig te houden. Kinderen zijn in de groei en hebben daarom de juiste én voldoende bouwstoffen nodig. De diëtist(e) is er ook om u daarmee te helpen.